اوج و فرود مردی تاریخی | معرفی فیلم لوئیس‌ون بتهوون (۲۰۲۰)

MV5BZGNhODgyNGUtNzNhNi00YTliLWI3MTktYmMwYWNkOGExYzIyXkEyXkFqcGdeQXVyNjQ3ODQ0NDk@._V1_FMjpg_UX1000_
کارگردان    نیکی اشتاین
نویسنده  نیکی اشتاین
IMDB ۶.۳
ژانر  زندگی نامه- تاریخی
زمان نسخه جهانی فیلم ۱۲۰ دقیقه

در میان فیلم‌های بیوگرافی معمولا موسیقی‌دانان سوژه‌های جذاب‌تری هستند. چرا؟ پاسخش ساده است، هنر آهنگسازی هنر دیوانگی و نبوغ است وگرنه چطور می‌توان توجیه کرد که کودکی هفت‌ساله اولین سمفونی خود را نوشته یا مردی ناشنوا سمفونی شماره ۹ خود را آن‌چنان پر‌شور و بدیع خلق می‌کند. قرن ۱۸ در بن آلمان پسری چشم به جهان گشود که اگرچه آنقدر در خانواده سرشناسی به دنیا نیامد که تاریخ دقیق تولدش را بدانیم اما به چنان شهرتی رسید که برای یک انسان قرن ۲۱ و دور از هنر نیز نامی‌ آشناست. لوییس ون بتهوون(Louis Van Beethoven) یا در تلفظی دیگر لودویگ فان بتهوون همان هنرمندی است که شهرتش از او شخصیتی افسانه‌ای ساخته است. این فیلم ۱۱۳ دقیقه‌ای همانطور که از نامش پیداست به بخش کوچکی از زندگی این افسانه می‌پردازد. تکه‌هایی از زندگی بتهوون هشت ساله که بی معطلی به نوجوانی و جوانی و میانسالی می‌چسبد. نیکی اشتاین(Niki Stein) کارگردان و نویسنده پر کار آلمانی در سال ۲۰۲۰ دست روی زندگی این نابغه‌ی‌ موسیقی گذاشت و از نقطه نظر متفاوتی به زندگی پرفراز و نشیب‌اش نگاه کرد.

آرزو‌ی خفته 

لوئیس ۸ ساله خسته از تمرین‌های مداوم پدر در خانه، متناسب با امیال کودکی می‌خواهد به رختخواب  برود .اما یوهان فان بتهوون که خود از پدری آهنگساز چشم به جهان گشوده بود دست از سر این کودک مستعد و خواب‌آلود بر‌نمی‌دارد. او که نتوانسته در زندگی هنری‌اش موفقیتی کسب کند و تنها یک خواننده تنور در همان موسسه سلطنتی که پدرش کارمی‌کرد باقی‌ مانده بود، می‌خواهد فرزندی به جهان تحویل دهد که از همان کودکی مانند موتسارت آوازه‌اش گوش همه را کر کند. شاید لوئیس(Tobias Moretti) مانند آمادئوس موتسارت اتریشی نتواند در ۷ سالگی اولین سمفونی خود را بنویسد اما از همان ابتدا هر معلمی را شگفت‌زده می‌کند و همه کم‌کم به این باور می‌رسند با یک نابغه خردسال مواجه‌اند. اولین معلم او بعد از پدر،  مستاجر خانواده بتهوون، جوانی پرشور و فقیر است. او که از اشرافی‌گری زمان خود خونش به جوش آمده و نغمه‌های انقلاب فرانسه درونش را ناآرام ساخته خیلی زود با صحبت از آزادی مجبور به گریز می‌شود اما تاثیرش روی لوئیس تا پایان عمر هنری‌اش باقی می‌ماند. رفته‌رفته با بزر‌گ‌تر شدن لوئیس زندگی نیز سخت‌تر می‌شود، بیماری مادر،‌فرزندانی که یک‌یک از بین می‌روند، وضعیت بد معیشتی اما همه‌ی اینها نمی‌تواند جلوی ظهور و بروز بتهوون جوان را بگیرد . او در جوانی  به نزد موتزارت فرستاده می‌شود تا موسیقی بیاموزد اما این دیدار به ظاهر برایش ثمری نداشت و به دلیل فوت مادر مجبور به بازگشت و اداره‌ی زندگی برادران و پدر دائم‌الخمر می‌شود. 

نیاز نیست کارگردانی با فیلم‌های درخشان باشید تا بتوانید بیوگرافی‌ای جذاب از زندگی ون‌بتهوون بسازید. زندگی این هنرمند بزرگ آنچنان فراز و نشیب ، گره و گره‌گشایی دارد که کمترین ذوق دراماتیکی هم می‌تواند یک فیلم جذاب بر اساس این زندگی بسازد. هنر اصلی کارگردان اینجا حفظ ریتم و ساخت آن فضای قرن ۱۸ با  جزئیات و دقت فراوان است. نمی‌توان از این نکته چشم‌پوشی کرد که آنچه این دست فیلم‌هارا دیدنی‌تر می‌کند انتخاب قسمت‌های مناسب از‌ زندگی هنرمند است. شاید به ظاهر کار آسانی بیاید اما موقع انتخاب که فرا رسید و مجبور به جدا کردن پارت‌هایی از زندگی ۶۰ ساله یک موسیقیدان‌ جذاب شدید سختی کار دستتان می‌آید. اما نیکی اشتاین فقط به  انتخاب و چیدن کنار هم بسنده نکرده و به قوه تخیل خود هم پناه آورده است. دیدار بتهوون و موتسارت از آن وقایعی است که خیلی ها در تاریخ معتقدند هرگز اتفاق نیفتاده . نیکی اشتاین در نهایت جذابیت این دیدار را برای ما ترسیم می‌کن. 

دیدار دو افسانه

پس از چند روزی که بتهوون در کنار موتسارت میگذراند، مخاطب انتظار دارد او هم مانند اشخاص دیگر از ملاقات با اسطوره اش دلزده شود، مخصوصا با وضعی که موتسارت دارد اما پس از بازگشت و حضور لوئیس در مهمانی اعیانی که کنت آنچنان ناشایست درباره این هنرمند صحبت می کند، خون بتهوون جوان به جوش آمده و مشتی حواله‌ی کنت می کند که می تواند برایش عواقب بدی داشته باشد. 

لوئیس ون بتهوون صرفا فیلمی درباره بیوگرافی آهنگساز بزرگ، بتهوون نیست بلکه یک درام جذاب از موفقیت و زوال مردی است که هم جنبه های عاشقانه دارد هم به دنبال آزادی است. این درام فارغ از موضوعش می تواند برای همه اقشار جذاب باشد. 

 

منتشر شده در بلاگ فیلم‌نت

Leave a comment